Hoe vaak ververs jij je motorolie?

“Hoe vaak moet ik mijn motorolie vervangen?”

Dat is een vraag die we dikwijls horen. Een niet-onbelangrijke vraag, omdat een regelmatige olieverversing de levensduur van de motor ten goede komt. Wacht je te lang, dan ontstaat er misschien schade.

Elk jaar of bij 30.000 km

Doorgaans gebeurt een verversing om de 30.000 km of om de 1 jaar (wat eerst van toepassing is). Op deze manier ben je altijd zeker dat de olie in topconditie is en haar werk kan doen.
Lees voor alle zekerheid even de gebruikshandleiding van de wagen na. Daarin vind je de onderhoudsintervallen die de fabrikant aanbeveelt. Die zijn soms korter dan 30.000 km.

Wat als je te lang wacht?

Sommige mensen nemen het niet zo nauw met bovenstaande advies. Ze blijven tienduizenden kilometers rondrijden met oude motorolie.
Dat is geen goed idee. Verouderde motorolie brengt allerlei gevaren met zich mee. De motor loopt een groter risico op slijtage, slechtere prestaties of een hoger brandstofverbruik. In het slechtste geval ontstaat er effectief schade. De herstellingskosten zijn dan een pak groter dan de kost van een olieverversing.

Vergeet de oliefilter niet

De motorolie verversen is slechts één stap van het proces. Tijdens dit onderhoud vervang je best ook de oliefilter. Op deze manier is het hele systeem schoon – klaar om optimaal te presteren.

Extra aandacht bij korte afstanden

Rij je vaak korte afstanden? Dan is het zeker aangeraden om jaarlijks de motorolie te verversen, zelfs als je minder dan 30.000 km doet.
Bij korte verplaatsingen heeft de motor onvoldoende tijd om op bedrijfstemperatuur te komen. Hierdoor is er meer condensvorming in de leidingen. Die verdunt de motorolie, waardoor deze minder efficiënt werkt.

« Terug naar het overzicht

Belco Motor Oil © 2019  |  Website by The Online Nut Company RPR Antwerpen  |  Privacybeleid  |  Top