Smeren met olie of vet? Dit is het verschil

Om een optimale werking van machines en motoren te garanderen is een periodieke smeerbeurt noodzakelijk. Maar gebruik je hiervoor olie of vet? En wat is eigenlijk het verschil tussen beide? In dit artikel kom je het antwoord te weten.

Het tijdig smeren van motoren en machines is noodzakelijk voor de goede werking ervan. Een flinke smeerbeurt zorgt er namelijk voor dat de slijtage door wrijving vertraagt. Smeer je niet regelmatig, dan loop je dus het risico dat je motor of machine vroegtijdig de geest geeft.

Maar wat is nu het verschil tussen olie en vet. En, nog belangrijker, wat is de beste keuze voor jouw machine?

Smeervetten voor machines
Smeervet gebruik je over het algemeen voor machineonderdelen, zoals kogellagers, kettingen en tandwielen. Olie zou er zo doorlopen en dus geen effect hebben. Het vet blijft aan de onderdelen plakken, waardoor het wrijving en roestvorming tegengaat.

Uiteraard zijn er verschillende soorten smeervetten. We maken een onderscheid tussen:
● kogellagervet: ontwikkeld om kogellagers te smeren en daarom opgewassen tegen warmteontwikkeling en mechanische belasting.
● keramisch vet: bevat kleine stukjes keramiek waardoor het temperaturen tot -40 en 1.200 graden Celcius weerstaat. Ideaal voor industriële toepassingen.
● montagepasta: voorkomt roestvorming van schroefdraadverbindingen.
● rubbervet: verhindert dat rubberdichtingen gaan uitdrogen.
● vaseline: ideaal voor tal van metalen. Niet gebruiken voor toepassingen waarbij er veel warmte vrijkomt.

Welke type smeervet je nodigt hebt, is afhankelijk van de machine. Informeer je steeds bij de fabrikant of bij een smeeroliespecialist. Belangrijker dan het merk of de prijs is de samenstelling van het product.

Smeerolie voor motoren
Olie gebruik je in de regel om motoren van voertuigen te smeren. Die zorgt ervoor dat alle bewegende onderdelen onder optimale omstandigheden kunnen werken. Volg goed de voorschriften van de constructeur op bij het maken van je keuze. Vooral de viscositeit bij verschillende temperaturen is doorslaggevend voor de werking van het mengsel. De verkeerde olie kan nefaste gevolgen hebben voor de prestatie en levensduur van de motor in kwestie.

Heb je advies nodig bij het kiezen van de juiste olie of vetten? Neem contact op.

« Terug naar het overzicht

Belco Motor Oil © 2019  |  Website by The Online Nut Company RPR Antwerpen  |  Privacybeleid  |  Top